در نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان که با حضور وزیر صمت برگزار شد، جمعی از فعالان اقتصادی، تشکل ها و کمیسیون های اتاق تبریز به ایراد سخنرانی و بیان مشکلات خود پرداخته و درخواست هایی برای رفع این مشکلات داشتند.
ضرورت حل مشکلات آب، برق و گاز واحدهای تولیدی
مسعود بنابیان، رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تبریز در این جلسه با تاکید بر ضرورت تک نرخی شدن قیمت ارز گفت: تا زمانی که ارز تک نرخی نشده، هیچ کارشناسی نمی تواند گره های این بخش را بگشاید.
وی با تاکید بر تداوم حمایت از واحدهای تولیدی و محصولات تولید داخل گفت: هم اکنون واحدهای تولیدی گرفتار یکسری مشکلات زیرساختی شامل آب، برق و گاز هستند و در پیک کار واحدهای صنعتی، یا برق یا گاز نداریم و اولین قطعی ها نصیب واحدهای تولیدی می شود.
مشکلات حمل و نقل و تامین مواد اولیه در بخش صنایع غذایی
رضا جعفری، دبیر انجمن صنایع غذایی استان نیز با اشاره به شهر تبریز به عنوان قطب شیرینی و شکلات استان گفت: فعالیت ۵۱۰ واحد با اشتغال مستقیم ۵۰ هزار و غیر مستقیم ۱۳۵ هزار نفر، این شهر را به عنوان پایتخت شیرینی و شکلات کشور مطرح کرده است.
وی با اشاره ای به مشکلات عمده این حوزه گفت: ناوگان حمل و نقل کشور فرسوده بوده و در این بین ناوگان استان جزو فرسوده ترین های کشور است که هزینه های بالای حمل و نقل و از سوی دیگر عدم اجرایی شدن قانون بازسازی ناوگان را می توان از مشکلات عمده این بخش دانست.
جعفری با بیان اینکه مالیات بر ارزش افزوده باید به صورت کامل اجرایی شود، گفت: تامین مواد اولیه از دیگر مشکلات این بخش است که باید سهمیه استان تامین شده و به تهران حواله داده نشود.
ضرورت کاهش بروکراسی های اداری بین بخش خصوصی و دولتی
یوسف حسینی، رییس کمیسیون صادرات و واردات اتاق تبریز نیز در این نشست، تعهدات ارزی را موجب دلسردی صادرکنندگان و فعالان اقتصادی کشور دانسته و گفت: از سوی دیگر کم کردن بروکراسی های اداری بین بخش خصوصی و دولتی و همچنین تفویض اختیار به استان ها جهت جلوگیری از این بروکراسی و مراجعه بی مورد به مراکز می تواند موثر باشد.
وی، فرسوده بودن ناوگان حمل و نقل، عدم نقدینگی کافی و همچنین عدم پشتیبانی بانک ها و موسسات مالی را از جمله مشکلات این حوزه دانسته و گفت: افزایش کیفی محصولات صادراتی و به روزرسانی قوانین استاندارد با توجه به استانداردهای جهانی از دیگر ضروریات بخش صادرات است.
عدم وجود متولی در حوزه صنعت احداث
جمشید برزگر، رییس کمیسیون بهبود محیط کسب و کار و صنعت احداث اتاق تبریز نیز با انتقاد از عدم وجود متولی در حوزه صنعت احداث گفت: متاسفانه مهندسان و پیمانکاران حوزه ساختمان، سال ها در کشور عراق به امر ساخت و ساز مشغول بودند و امروز مطالبات بالایی نیز دارند، اما به دلیل نداشتن متولی، کسی به آنان پاسخگو نیست.
وی از پایین بودن سهم بودجه اختصاص داده شده به پروژه های نیمه تمام عمرانی انتقاد کرد و ادامه داد: از سوی دیگر تعدد بخشنامه های صادر شده نیز موجب سردرگمی فعالان بخش اقتصادی شده است که باید در این راستا چاره اندیشی شود.
ضرورت رفع سریع نواقص سامانه جامع تجارت
رضا کامی، رییس کمیسیون حمل و نقل اتاق تبریز نیز در این جلسه با اشاره به نقش ویژه گمرکات به عنوان دروازه تجارت خارجی و صنعت حمل و نقل به عنوان عامل جابجایی کالا گفت: هر گونه مشکل در مسیر این دو عامل مهم می تواند زمینه ساز اخلال در مسیر صادرات شود که اخیرا به دلیل سخت گیری های کشورهای همسایه و بازرسی کامیون های صادراتی، صنعت حمل و نقل و صادرکنندگان دچار مشکلات فراوانی شده اند.
وی خواستار بازنگری در مقررات حمل و نقل بین المللی و ضرورت هماهنگی بیشتر بین ارگان های مربوطه شده و گفت: مبادی خروجی باید بیش از پیش به دستگاه های باکیفیت مجهز شوند تا حجم قاچاق نیز مهار شود.
کامی همچنین بر لزوم اعطای تسهیلات و معافیت های گمرکی و مالیاتی برای نوسازی ناوگان حمل و نقل تجاری تاکید کرد و ادامه داد: از سوی دیگر فرایند تجارت خارجی در کشور به وسیله سامانه جامع تجارت صورت می گیرد که نواقص موجود در آن، سبب مشکلات زیادی برای تجار شده است که امیدواریم این نواقص برطرف شود.
ضرورت رفع مشکل واحدهای صنعتی کجاآباد (کوجووار)
سونیا اندیش، رییس کمیسیون کارآفرینی، اقتصاد دانش بنیان و گردشگری اتاق تبریز در این جلسه با اشاره به ظرفیت های ویژه منطقه کجاآباد (کوجووار) تبریز به خصوص در تولید لوازم خانگی گفت: با توجه به پتانسیل بالای این منطقه، رفع مشکل واحدهای صنعتی کجاآباد مورد تاکید است.
وی همچنین بر لزوم توجه ویژه به فعال تر شدن گمرک خداآفرین تاکید کرد و گفت: از سوی دیگر ارائه مشوق های صادراتی برای صادرات به کشورهای همسایه و به خصوص منطقه قره باغ مورد تاکید است.
جراحی اقتصادی اصلی ضروری در زمان حاضر
ناصر امجد، رییس کمیسیون سرمایه گذاری، بانک، بیمه و مالیات اتاق تبریز در این جلسه با اشاره به سابقه آذربایجان شرقی در حوزه صنعت و تجارت کشور گفت: در زمان کنونی تحریم ها، اصلاحات اقتصادی یا به صورت واضح تر، جراحی اقتصادی از هر چیز دیگری ضروری تر است که باید در این راستا قدم برداریم.
ضرورت افزایش محصولات پتروشیمی مورد نیاز صنایع پلیمری و پلاستیکی
سید حسن پروینی، رییس انجمن تخصصی صنایع نساجی استان نیز در این جلسه با بیان اینکه ۲۰ درصد صنایع نساجی، پوشاک، پلیمر و پلاستیک کشور در استان واقع شده است، گفت: بیش از ۴۰۰ واحد فعال در زمینه پلیمر و پلاستیک با پروانه بهره برداری در استان فعالیت دارند که در این میان واحدهای کوچک پلیمر و پلاستیک، مشکل تامین مواد اولیه دارند.
وی همچنین با پیشنهاد اینکه قانون تسویه بدهی بدهکاران بانکی تا آخر بهار ۱۴۰۰ باید تمدید شود، گفت: همچنین خواستار افزایش سقف مجاز مبلغ اصل تسهیلات از ۲۰ میلیارد ریال به ۴۰ میلیارد ریال هستیم.
پروینی با تاکید بر ضرورت حمایت از پنبه کاران به وسیله خرید تضمینی محصولات آن ها گفت: همچنین تولید محصولات پتروشیمی مورد نیاز صنایع پلیمری و پلاستیکی باید با هماهنگی وزارت نفت افزایش یابد. از سوی دیگر ارائه مشوق های لازم به واردکنندگان ماشین آلات مدرن جهت حمایت از تولیدکنندگان می تواند موثر واقع شود.
فرسوده بودن ماشین آلات صنعت قطعه سازی استان
یونس پایدار، رییس انجمن قطعه سازان استان نیز در این جلسه با اشاره به اینکه صنعت قطعه سازی و ماشین سازی یکی از ارکان صنعتی است، گفت: فرسوده بودن ماشین آلات را می توان یکی از معضلات این صنعت دانست که بیشتر این ماشین ها بیش از ۴۰ سال است که در حال کار کردن هستند.
وی با تاکید بر در پیش گرفتن رویه ای برای ورود تکنولوژی و ماشین آلات مورد نیاز این بخش گفت: شرکت ماشین سازی یکی از ظرفیت های استان است که اگر حمایت لازم از این شرکت صورت گیرد، می تواند ۵۰ درصد از ماشین افزار سی ان سی قطعه سازان و مجموعه سازان را تامین کرده و از خروج ارز جلوگیری کند.
پایدار همچنین بر لزوم تسهیل در تامین مواد اولیه تاکید کرد و گفت: تصمیماتی که اخیرا در فولاد مبارکه در خصوص تامین ورق گرفته شده، هر لحظه سخت تر می شود. از سوی دیگر یکی از دغدغه های مهم ما، بحث فرسوده بودن صنعت حمل و نقل کشور است.
ا
شکالات شیوه نامه فولاد باید رفع شود
کریم رحیمی ، رییس انجمن فولاد استان نیز در این مراسم با اشاره به ظرفیت های ویژه حوزه فولاد در استان و اشتغال هفت هزار نفر در این حوزه گفت: بحث شیوه نامه یا همان عرضه و تقاضای محصولات فولادی به بحث روز تبدیل شده است که این شیوه نامه یکسری معایب دارد به گونه ای که ماده ۱۱ آن در حال حاضر اجرایی نمی شود.
وی با اشاره ای به ماده هشت شیوه نامه که عرضه در خارج بورس را موجب اخلال اعلام کرده، می گوید: این امر موجب وارد شدن اتهاماتی به بدنه تولید می شود در حالی که بازار ما سنتی است و با این امر، بازوی پخش تولیدکننده دچار مشکلاتی خواهد شد.
رحیمی همچنین بر ضرورت قیمت گذاری در بورس با روش تخصصی تاکید کرده و گفت: در حال حاضر مواد اولیه با قیمت بالاتر از نرخ جهانی به دست تولیدکننده می رسد در حالی که اگر قرار است سودی از زنجیره فولادی به کسی برسد، این امر هم باید شامل تولید کننده و هم مصرف کننده شود.
گفتنی است در این مراسم مهدی امینی، دبیرخانه ستاد تسهیل استان و سلیمان نوروزی، رییس خانه معدن استان نیز گزارشی در خصوص فعالیت و عملکرد خود ارائه دادند.